info@panadisplay.com
ТФТ ЛЦД технологија

ТФТ ЛЦД технологија

Mar 22, 2017

ТФТ ЛЦД технологија, детаљан процес

Принцип рада ТФТ-ЛЦД екрану са течним кристалима

У транзистор у танком филму течним кристалима (ТФТ-ЛЦД), функција ТФТ је прекидач цев. ТФТ се обично користи у три терминалних уређаја. Полупроводник слој је формиран на стаклену подлогу, и извор електрода и одвод електрода су повезани на оба краја. И кроз капију изолационог филм на супротној страни од полупроводника, напон на врата да контролише извор и одвод струје.

За дисплеју, сваки пиксел може посматрати као течни кристал између пиксела електроде и заједничког електроде. Оно што је још важније је да се може посматрати као кондензатор са тачке гледишта електричне енергије. Еквивалент коло приказано на слици 1. То пиксела И колоне ј ред П (И, Ј) пуњење, неопходно је укључивање прекидача Т (И, Ј) на сигналну линију Д (И) применити циљну напон . Када се електрода пиксел је потпуно напуњена, чак и ако је прекидач искључен, пуњење у кондензатор је очуван. Функција података (колона) возач је применити циљну напона на линији сигнала, а врата возача (линија) делује као прекидач укључује и искључује. Јер напон додати на слој течног кристала може складиштити, слој течног кристала може радити стабилно. Овај екран напон може да се поново написан у кратком временском периоду кроз ТФТ, дакле, чак и за дефиниције ЛЦД високе, могу да испуне захтеве квалитета слике.

Кључ за приказ слике је и оријентације молекула течног кристала испод електричног поља. Кроз усклађивања унутрашњости супстрата, молекули течног кристала су распоређени тако да произведе жељени деформацију остварење различитих режима приказа. Под дејством електричног поља, течног кристала молекул има промену оријентације, као и интензитет промена инцидент светлости кроз слој течног кристала од стране сарадње поларизатор. Да би се постигли приказивање слика.

Симпле матрик транзистор у танком филму дисплеј са течним кристалима са пасивним ТН-ЛЦД и СТН-ЛЦД је другачији, има транзистор у танком филму у сваком пиксел екрану са течним кристалима (ТФТ), који може ефективно превазилажења преслушавања нон Гатинг, који може да прикаже статичке карактеристике и скенирање лине ЛЦД екран је независно од броја, чиме се у великој мери побољшава квалитет слике. Пребацивање јединица (тј ТФТ) карактеристике, неопходно је да се сретне ниско на отпор државном, затворена отпор стање је веома велик овај захтев.

На екрану у боји од танког филма транзистора Ликуид Цристал Дисплаи остварује додавањем слој филтера у боји на предњој страни екрана. То захтева производњу црвене, зелене, плаве и црне матрицу за сваки пиксел.

Главне предности ТФТ-ЛЦД ЛЦД

Са зрелости ТФТ технологије у раним 90-их, развој колор ЛЦД екран са равном плочом, мање од 10 година, брзог раста ТФТ-ЛЦД у екран маинстреам, која има своје предности су нераздвојни. Главне карактеристике су:

(1) добру сврху карактеристике

Примена нисконапонске, ниског Управљачки напон, чврстом сигурност и поузданост употреба је унапређена; стан, и танка, уштедети много сировина и коришћења простора; ниска потрошња енергије, потрошња енергије је око ЦРТ екрана 1/10, лево и десно један одсто рефлективног ТФТ-ЛЦД чак и само ЦРТ, уштедети много енергије и ТФТ-ЛЦД производа; спецификација, величина серија, разноврсност, флексибилан и једноставан за коришћење, одржавање, ажурирање, лако за надоградњу, дуг радни век и многе друге функције. Опсег приказивања од 1 инча до 40 инча приказује сав опсег примене и великих пројекционе равни је пуну величину дисплеј; Квалитет приказа од најједноставнијих монохроматских графичким знаковима на високој резолуцији, високи верности боја, велике осветљености и великог контраста, великом брзином одзива видео приказа различитих спецификација; Екран има директан врсту типа пројекције, перспективе, такође типа рефлексије.

(2) добра заштита животне средине

Нема радијације, не треперења, нема штете по здравље корисника. Конкретно, појава ТФТ-ЛЦД електронских књига, ће донети функцију људског без папира, без папира за штампање еру, довести до људског учења, комуникације и запис о цивилизацијском револуције.

(3) широк опсег примене

Може се нормално користити у температурном опсегу од -20 ° Ц до +50 ДЕГ Ц, а радна температура ТФТ-ЛЦД се може смањити на 80 степени испод нуле. Корисност модел не само да се користи као дисплеј мобилног терминалног, али такође може да се користи као велики пројекције екрана тв.

(4) висок степен аутоматизације у технологији производње

Квелики индустријске производне карактеристике. ТФТ ЛЦД индустрија зрела технологија, велика производња готових производа стопе од 90% или више.

(5) ТФТ ЛЦД се лако интегришу и ажурирање

То је савршена комбинација великог обима полупроводника интегрисана кола технологије и светла технологије извора. Тренутно постоје аморфне, поликристална и моноцристаллине силиконски ТФТ-ЛЦД, биће других материјала у будућој ТФТ, оба стакла супстрата и пластика подлоге.

Производни процес ТФТ ЛЦД

Транзистор у танком филму ликуид цристал дисплаи (ТФТ-ЛЦД) се обично обрађују у паралелно са две обраде процеса, као што је приказано на слици 1. Основни процес је следећи:

Филтер боја слој кроз предње стакло подлоге, филтер боја подлоге / процес форми прецизно аранжмана.

Формирање танког филма транзистора течног кристала танког - Субстрат Тецхнологи (ТФТ) и друге електронске компоненте које се користе у пикел дисплаи контролу низа. Сваки пиксел генерално одговара три транзистор у танком филму течног кристала (ТФТ), сваки пиксел да контролише заједнички представљају пиксел тачке боје. "Формирање Процес Филм користи ЦВД, Етцх и ПВД технологија која је сличан полупроводник технологији производње. Овај процес треба поновити више пута, континуирано филм могу формирати функционалну елемент (слика 2).

Две супстрати интермедијер убризгавање течног кристала материјал буде једно.

Коначна монтажа и позадинског осветљења вожње електронске компоненте, производња ТФТ ЛЦД модула.

ТФТ ЛЦД ЛЦД технологија

Процес производње танкослојних транзистора дисплеј са течним кристалима има следеће делове: ТФТ арраи се формира на ТФТ подлогу; формирајући узорак филтера у боји и Ито проводни слој на филтер цолор подлоге; са два супстрата да би се добила течна цристал кутије инсталација; периферни склоп, бацклигхт модул МОНТАЖЕ.

1. Поступак за формирање ТФТ низ он ТФТ супстрату

ТФТ реализовао индустријализација типова су: аморфни силицијум ТФТ (а-Си ТФТ), поликристална силиконски ТФТ (п-Си ТФТ), моноцристаллине силиконски ТФТ (ц-Си) неколико. Тренутно најраспрострањенији је-Си ТФТ.

Процес израда а-Си ТФТ је прво пуцкање капије материјално филм на стакленој подлози боросиликатног, а затим формирају координате образац након излагања маске, развој и суво нагризање. Корак машина експозиције за општу изложеност маска. Други корак је да се користи метода ПЕЦВД за непрекидно формирање филма, синк филма, не допед а-Си филм, фосфор допед н + а-Си филм. Затим, А-Да образац ТФТ дела се формира маске изложености и суво нагризање. Трећи корак је да се формира транспарентан електроду (ИТО филм) прскањем, а затим приказати електроде образац по маске изложености и влажног јеткања. Је контакт рупе у четврти корак капије екстремне изолације филма се формира маске излагања и методом сувог нагризања. Пети корак је пуцкање АЛ у филму, са излагањем маском, бакропис изворни, одвод и сигналну линију образац ТФТ. Коначно, заштитни филм формира ПЕЦВД методом, а затим филм је урезан је маска изложености и суво нагризање. Заштитни филм се користи за заштиту електрода и електрода и екрана електроде. До сада, цео процес је завршен.

ТФТ низ технологија је кључ производног процеса ТФТ-ЛЦД, а највећи део инвестиције у опрему. Читав процес захтева висок ниво пречишћавања (нпр нивоа 10).

2. Поступак за формирање филтеру боје узорка на филтеру боје (ЦФ) супстрата

Поступак за формирање боји део филтера боје обухвата поступак дие, метод дисперзије пигмента, неки метод штампања, електролизу метод таложење и метод инк-јет. Тренутно, метод пигмент дисперзија.

Први корак методе пигмента дисперзије је да растера фине честице (средњу величину честица мању од 0,1 м) (Р, Г, Б трицолор) у провидног фотосензитивном смоле. Затим су обложене Р., Г. и образаца Б боје да би бити обложени, осветљени и развијени. Уређај се углавном користи за облагања, излагање и развоју.

У циљу спречавања цурења светла, обично са црном матрикса на раскрснице три РГБ (БМ). У прошлости, један слој метална хром филм формиран прскањем метода, а сада постоји нова врста БМ филма или смоле мешовита угљен смоле БМ.

Осим тога, неопходно је направити слој заштитног филма на БМ и формира ИТ0 електроду, јер супстрат са филтером боја се користи као предњи супстрат течног кристала екрана и задње плоче са ТФТ да се формира течност кристал кутија. Стога, морамо обратити пажњу на проблем позиционирања, тако да свака јединица филтера у боји и одговарајући пиксела на ТФТ подлоге.

Процес припреме 3. течним кристалом бок

Прво, полиимиде Филм је обложен на површини горњег супстрата и доњег супстрата респективно, и орјентациони филм може бити формиран према захтевима кроз процес трења. Затим, заптивач материјал је постављен око ТФТ низа подлогу. У исто време, сребро паста је обложен на транспарентан електроде ЦФ подлоге. Затим, два супстрата су усклађени и повезани, тако да ЦФ образац поравнат са узорак ТФТ пиксела. У штампарску заптивним материјалом, треба да напусти ињекције луку, како би вакуумом инфузију течни кристал.

У последњих неколико година, са напретком технологије и повећања величине подлоге, у процесу производње кутије је такође знатно побољшана, још представник је пуњење промене Цристал Стиле, од оригинала у кутију, након перфузије методи ОДФ, наиме пуњење кристал и истовремено у кутију. Поред тога, пад метода облога више није традиционални метод прскања, него директно на низа коришћењем фотолитографију.

4. периферни склоп, склоп бацклигхт модул процесс ассембли

Након што се процес производње течног кристала кутије је завршен, периферна вожње склоп је потребно да буде уређен на панелу, а затим поларизирајући плоча налепљен на површини два супстрата. Ако је тип пренос ЛЦД. Такође инсталл позадинског осветљења.

Посебно као што следи:

Арраи Процесс (арраи процесс)

Ацтуал постројења за производњу процесс:

Процес је подељен на два дела, ЦФ и ТФТ, као што је приказано на слици:

Специфичан производни процес ТФТ ЛЦД

Оне, ТФТ арраи форматион супстрат стаге

ТФТ арраи главни процес чишћења, филм, а жуто светло матичне плоче, након процеса нагризања да формира образац, а затим према броју процеса циркулације маске, у овом процесу циклусу треба прво да се пере у стаклену подлогу СПУТТЕР платинг а слој метала, а затим жуте процес светло и нагризања за формирање капију, регионалне шаблон, Суи након сече лака подлога стакла чишћењем, да сними подручје плазме уз хемијско таложење паре форминг мацхине служи као активне области, кроз низ регионалних сарадња. ТФТ Заштитни слој формиран у танком филму региону, после хемијско депоновање паре Ианг Таи онда копао угла рупу, а затим прскањем слој индијум калај оксида филма (Ито), као и жуту процеса светлости и гравирања за формирање подручје пиксела у овом региону паттерн циркулације proces након нагризања процеса за главне кораке ТФТ.

Према структури ТФТ врата, извор, одводни електрода таложења секвенци, могу се грубо поделити у четири категорије, као што је приказано на слици ТФТ, је тренутно принос је да преокрене Сложен структуру, јер има предности једноставне структуре и лака фабрицатион је у широкој употреби од стране произвођача ТФТ, јер процес је другачији Цханнел: 1) након нагризање ТФТ 2) након задржавања ТФТ или називом производног процеса кључни корак трослојни структура ТФТ.ТФТ је Н након нагризање завршетка канала аморфног силицијума . Да би се формирао контролни капија канал, који је генерално метод за суво нагризање, и узроке цурења струје може у сувом каналу када лако изазвати питање из јелене остатка.

Два, формирање фаза ТФТ-ЛЦД

Завршити све процесе у ТФТ-ЛЦД стакла, са другим ударцем црвену, зелену и плаву филтера Тонирана стакла, прве филмске данашњи четкицом, поравнавање третман, превлаке спацер и оквира лепком и два комада стакла на следећој групи, сече режњеве ивица брушење и обореним ивицама, чишћење онда течним кристалима ињекције и заптивање, и коначно инспекција и електрична тест, један од најважнијих корака су:

1.алигнмент третман

Цео процес је четка прерада брушење, углавном у запремина франелла четкица металним ваљцима брушење након печења филм поравнања, молекули течног кристала може да напредује ка одређеном правцу.

2, .тхе ширење спацер

Циљ је да се добије равномерну дебљину течног кристала, она диспергован високе густине може бити једнообразна ЦЕЛЛ ГАП, ако постоји пропуштање када ће спацер смањити квалитет и смањити степен спацер дисперзије могу ни ЦЕЛЛ ГАП ће такође утичу на квалитет. Дакле спацер равномерно прскање веома важна у овом тренутку са ширењем методом типа лакше контролисати густину, први односи на дистанцер, куаси чврсти комбинације на гуменом раму треба извршити након ЦФ и ТФТ.

3, .панел сечење

Са ТФТ и ЦН комбинацији са квази затворена супер хард челични ваљак сечења и ломљења начин да се сваки део панела.

Након Суи од облика, величине и облика уског оквира модула, развој танке, ултра хард челика не може да испуни захтеве након декорацију, ласерско сечење начин.

4, .ликуид цристал ињецтион

Ја ћу користити стакло оквир фиксирана на машини, течним кристалима ињекције са равно типа методом течних кристала убризгавањем, треба обратити пажњу да би се избегло спацер и сломљено одстојник) заједно.

ИИ Прво да интерни вакуум ћелија, течни кристал ињекциони отвор у течним кристалима резервоара у, а затим вакуум за деловање азота, разлика у притиску између унутрашњости и спољашњости течног кристала ће бити пласирано у ЦЕЛЛ

Облик и распоред течних кристала ињекције

Спацер брокен: убризгава се течног кристала, течних кристала честице, два комада стакла притиском пукотину.

Спацер аггрегатион: када се убризгају у течни кристал, са течним кристалима има велике и мале честице, јер течним кристалима је премали у средини резервоара ће бити постепено, неколико заједно да формирају Спацер агрегација

5.висуал инспекција и електро мерење

Проверите на ЛЦД целл пројекат је главни течног кристала ињекција после инспекције поравнање, рано инспекција осветљење и завршну инспекцију и ове провере се врше визуелни.

Три, ЛЦД модул формирање фаза

Процес модула обухвата повезивање чип стакла супстрату, штампане су пресовање и заптивање, љуску и позадинског склоп и откривање.

Како течних кристала технологија ради:

Ликуид цристал кроз различите аранжмана режим за рад, користите мулти површина режим вертикално поравнање (МВА режим) и Свитцхинг Моде ин-равни (ИПС мод) да би дисплеј са течним кристалима угао хоризонтални гледања достигао 170 степени. МВА режим такође скраћује време одговора на 20мс.

(а), ТН + филм

Са техничке тачке гледишта, ТН + решења филм је један од најједноставнијих, ТФТ произвођача дисплеј ће се користити за приказ Твистед Нематиц стари ЛЦД (ТН Твистед Нематиц) технологију, у комбинацији са ТФТ технологијом, и ТН + технологијом филма. Ова технологија је углавном преко екрана покрива посебан филм, да се прошири визуелни угао може да се гледа од 90 степени на око 140 степени. ТН + филм је исти као и стандардни ТФТ екран је кроз аранжман течних кристала молекула да се постигне контролу слике, покрива горња површина танког филма да се повећа визуелни угао. Међутим, релативни слабост ТФТ екрана и спорог времена реакције ови недостаци нису променила. Дакле, ТН + филм није добар начин да се то уради, поред своје трошкове није јефтин, нема заслуга.

(б) ИПС (Ин-Плане Свитцхинг)

ИПС је скраћеница од Ин-Плане Свитцхинг, што значи раван прекидач, такође познат као Супер ТФТ. Прво је развио Хитацхи (Хитацхи), НЕЦ и Нокиа сада користе ову технологију за праћење. Техника се разликује од Твистед Нематиц екрана (ТН-Филм), који се разликује од основног распореда молекули течног кристала, као што је приказано на слици 7, када се дода напон молекули течног кристала и супстрата паралелне аранжмана. Визуелни Угао технологијом да прикаже до 170 степени, визуелни угао има исту катодних цеви је, али ова технологија има недостатке: у циљу омогућавања молекули течног кристала су распоређени паралелне електроде не воле укрштеним екран нематиц (ТН Фолија), у две слој супстрата су само на ниском основног слоја на директан резултат тога је осветљеност екрана и контраст значајно опао, у циљу побољшања осветљеност и контраст, само побољшати осветљеност извора позадинског осветљења. Као резултат тога, време реакције и контраст са обичним ТФТ екран је теже да се побољша. Тако да се не чини да је најбоље решење технологија.

(ц) МВА (Мулти-Домаин Вертицал Алигнмент)

ИПС више површина технологија вертикално поравнање, је развио Фујитсу (Фујитсу) предузећа, са техничке тачке гледишта, то узима у обзир визуелни угао и времена реакције два аспекта. Нашао сам компромисно решење. ИПС технологија чини визуелни угао до 160 степени, али не тако добро као ИПС може да достигне 170 степени визуелног угла, али је `с још добро, јер је време реакције на ове технологије може да обезбеди бољи контраст и мање.

Тхе М генерација МВА значи "Мулти-домена" - Значење мулти подручја. Као што је приказано на Слици 8, тхе пурпле испупчења (испупчење) формирају тзв регионе. Фујитсу тренутно производи МАВ монитора уопште постоје такви 4 регионс.

ВА је скраћеница од "Вертикално равнање", што значи вертикално аранжман. Међутим, буквално, неће бити неких неспоразума, јер молекули течног кристала не као што је приказано на слици (језичак) потпуно вертикалан. Молимо погледајте Слика 8 шематски приказан у црној боји. Када је електрично поље генерише електрични напон, молекули течног кристала су распоређени паралелно једни са другима, тако да извор позадинско светло светлости може проћи, а светлосни зраци могу разилазе у свим правцима, повећавајући визуелни угао.

Поред тога, ИПС такође обезбеђује брже време одзива од ИПС и ТН + филм технологије, што је веома важно за добар видео опоравак и преосталим визуелне ефекте. ИПС ЛЦД контраст је такође побољшана, али и видљивости промена.

У оптички компензација за савијање технологије (ОЦБ) на терену серије развијен на основу пуне боја (ФСФЦ) ЛЦД технологији не само да поништи налог за 1/3 трошкова филтера у боји (ЦФ), може да побољша резолуцију од 3 пута је проводљивости повећава 5 пута, а поједностављује процес, смањујући трошкове. Са развојем боје филмске технологије и технологије позадинског осветљења, боја репродукција способност ТФТ екрана је чак и више од ЦРТ. Како је свеобухватни учинак од главних техничких показатеља роба екрана ТФТ екран у разним уређаје за приказ је најистакнутија, посебно унапређење технологије производње масовног ТФТ производа екрана, многе врсте, мулти серије развоја производа с темпом, у оквиру апликације ничега.

Следеће је типичан низ ТФТ екрана:

Где Всинц је сигнал синхронизација оквир, ВСинц Свака издата 1 импулси, значи да су 1 екран видео подаци су почели да пошаље. Док је ХСИНЦ је сигнал ред синхронизације, сваки ХСИНЦ пулс указује на то да се нови 1 линије видео података послао. ВДЕН се користи да укаже на ефикасност видео података, ВЦЛК се користи за блокирање података видео слике.

И у синхронизацију оквира и синхронизацију главе и репа су мора имати времена Флибацк за ВСинц, на пример, пре времена Флибацк је (ВСПВ + 1) (ВБПД + 1) после времена флибацк је такође (ВФПД + 1); ХСИНЦ. Ово је оригинални услови ЦРТ екран тајминг услед угиба електрон оружја потребно време, али је касније постао стварни индустријски стандард, као и ТФТ екран се касније појавио на време на ЦРТ компатибилни, је такође користи за контролу времена.

Дизајн ТФТ-ЛЦД вожње кола

Сигнал ВГА интерфејс се конвертује у аналогни ЛЦД дисплеј возача кола, користећи АДИ високих перформанси ДСП чипа: АДСП-21160 за постизање основну функцију погонског кола.

Хардваре склоп дизајн

АД9883А је високих перформанси три канала Видео ДАЦ може истовремено остварити у реалном времену узорковање РГБ трицолор сигнала. Систем користи 32-битни флоатинг-поинт: АДСП-21160 чип за обраду података, може да заврши у реалном времену гама корекцију, време базу корекцију, обраду слике и оптимизацију, да задовољи захтеве перформанси система. : АДСП-21160 има 6 независних велике брзине 8 бит параллел линк везе, које су повезане на предњем крају: АДСП-21160 аналогног на дигитално претварање чип АД9883А и бацк-енд Дигитал то Аналог конверзија чип АДВ7125. : АДСП-21160 има супер Харвард архитектуру, подржава инструкција операнда (СИМД) режим јединственог, користећи програмски језик за постизање ефикасног компилацију обраду у реалном времену видео сигнала, не због дугог временског периода и обраду података.

Систем хардвер шематски приказ је приказано на слици 1. Систем може да заврши улаз и излаз помоћу различитих спојева ланца. Аналогни видео сигнал из АД9883А да заврши аналогног на дигитално конверзије. АД9883А три канала АДЦ тако да систем може да заврши обраду монохроматски видео сигнала, обрада колор видео сигнал може бити завршен. Узоркованих дигитални видео сигнал улаз на АДСП-21160 кроз ланац раскрсници, а излазни сигнал се емитује АДВ7125 након различите прераде. АДВ7125 три канални ДАЦ, такође може да се користи да се бави боја сигнала. Излазни видео сигнала у сиву генерације напон кола, напон погона која је потребна да вози ЛЦД екран. : АДСП-21160 има универзалну програмируем И / О флаг пин, који се може користити да прихвати спољне сигнале за контролу, слати контролне информације у систему и његовим модулима како би цео систем ради стабилно и уредно. На пример, АДСП-21160 обезбеђује неопходне контролне сигнале за граисцале генерације напона круг и ЛЦД екран. Поред тога, систем такође поставили низ ЛЕД светла, који се користе за визуелно указују на систем хардвер и ДСП интерне процедуре за сваки модул радно стање.

Фигура 1 Схема хардвера система

Овај дизајн користи метод блиц покретање за учитавање ДСП програмске датотеке, флеш меморија има учинак високог трошкова, мала величина, ниска потрошња енергије. Овај систем је због ДСП програм флеш меморије, али и сачувати одговарајуће податке за претраживање столова и податке екрана у различитим деловима подразумевани гама вредности, тако да је избор Ст великог капацитета М29В641ДЛ, може спасити програмског кода, а може спасити потребне податке и информације.

Слика 2 је ДСП и блиц интерфејс коло. Будући да је употреба 8 бит Фласх боот моду, тако АД АДСП-21160 адреса линије треба користити А20 до А0, линија подаци Д39 ~ 32, чита и пише фласх меморије и Цхип Селецт сигнала су добили одговарајуће игле.

Слика 2 ДСП и фласх интерфејс коло

Функција система и реализација

Овај дизајн користи: АДСП-21160 за завршетак гама корекцију, временска база за корекцију, часовник, оптимизације и контроле слика сигнала производних функција.

Гама принцип корекција

У ЛЦД, подаци слика МЗ / ЛСИДАЦ дриве сигнал линеарне промене, и електрооптичких особина течних кристала је нелинеарни, тако да се подеси напон течних кристала, течног сјаја Цристал Дисплаи да задовољи линеарни, гама (гама корекцију) . Гама корекција је важан процес за реализацију визуелне информације оригиналног објекта или оригиналне слике. Употреба лоок-уп табеле за компензацију својства електро-оптички течног кристала гама методу корекције може чине ликуид цристал дисплаи систем има функцију идеалну преноса. Улазне и излазне криве на ЛЦД система је С. Функција гама стола је претворити АДЦ сигнал у инверзни С облика нелинеарну трансформацију, и коначно, улазни и излазни криве течног кристала екрана система могу да испуне стварна zahtevi.

ЛЦД гама корекција образац као што је приказано на слици 3, ЛЦД електрооптичких карактеристичним линијама, осветљеношћу ЛЦД кривих и конверзију напона графикону.

Слика 3 Шематски дијаграм ЛЦД гама корекције

Гама имплементација корекција

Овај папир који се користи научни гамма цоррецтион технологија прераде, дигитални видео сигнали су редом тробојка дигитална гама корекција (или корекција симулираних три боје видео сигнала су гама). Истовремено, гама корекција није изгубљен, тако да је цео екран у боји слика је још жива, реалнији, јасније.

Монохроматска Процес гамма прилагођавања као што је приказано на слици 4, друга два боје су исте. На пример, АД АДСП-21160 је први да се угледају сто да се коефицијент за подешавање гама (гама вредности). Затим, у складу са гама вредности и података улазног екрана, други поглед-горе сто се добија. Први поглед-горе сто гама вредност улаз у контролни модул кроз екстерне контроле сигнала по први пут да провери сто. 8 дигит сигнал табела изпише бројева од 0 до 255 података дисплеја сиве скале (гама Цоррецтион).

Процес прилагођавања Слика 4 моноцхроматиц гамма

optimizacija слика

У циљу побољшања квалитета слике, АД АДСП-21160 је дизајниран да оптимизира слика ефеката и стунт модул, многи у обради симулације не може да ради може бити изведена у дигиталној обради, на пример, дводимензионална дигитално филтрирање, контура корекција, фреквенција подешавање, тачно цолор матрик детаљ компензација (линеарна матрица коло), црна корекција Г корекција је Конгу ЛАН подешавање корекције појачања, црна контрола нивоа и луталица светлост компензација, подешавање контраста, ови третмани су да се побољша квалитет слике.

Да ли је величина дигиталних ефеката, видео сигнал сама и положај промена осветљења и промене боје дигиталне обраде сигнала, може да направи слику у разним облицима, на било ком екрану зум, ротације, који је у стању да схвате симулацију штос. Филтери могу такође бити дизајнирани за филтрирање неке од сигнала мешање сигнала и буке, тако да је јасноћа слика је већа, боља репродукција оригиналне слике. Сви сигнали и подаци се чувају у ДСП, који се генерише сат модула и контролни модул.

Временске базе корекција и контролни систем

Због високих унутрашњих АДСП-21160 функција модула и различито време, постоје неки кашњење између сваког модула, треба дигитални временске базе корекције, крајњи меморије излазни подаци могу стриктно поравнати без преклапања или испрекидан информације. Временски база корекција се углавном користи за исправљање сигнала линију видео, поље синхронизација тајминг сигнала грешке. Пре свега, то ће бити корекција сигнал основног сигнала време као референца на меморију. Затим, ТФТ ЛЦД временска база сигнала као референца може прочитати, временска база грешка мања видео сигнал. У исто време је и додао друге карактеристике видео сигнала може подесити осветљење, хрома, засићење, у исто време, фазни, талас оптерећења подешавање фазе, и има функцију сата.

Контролни модул је углавном одговоран за контролу време логика кола да вози управљање и функционисање различитих функционалних модула, као што су управљање и рад приказ података меморије, ће бити одговоран за податке дисплеја и параметара упутство за пренос у месту, ће бити одговоран за садржај параметара региструју у одговарајућем дисплеју логике. Генератор унутрашње сигнала генерише сигнал контроле и адресу, и генерише контролни сигнал у складу са хоризонталном и вертикалном екрана и покривна противвредности. Поред тога, може да прими спољашње сигнале контролних постићи Хуман-Цомпутер Интерацтион, тако да склоп је моћнији, флексибилнији.

Поред тога, АДСП21160 такође дизајниран за контролу аутобус модул И2Ц, аналогни И2Ц аутобусом на посао, за спољни уређај на И2Ц са СЦЛК (серијски часовник сигнал) и СДА (двосмерни серијски подаци сигнала). Оперативно стање симулираног И2Ц је приказано на слици 5 и слици 6.

Слика 5 серијски порт чита / време писање

Слика 6 серијски интерфејс - типично пренос бајт

Имплементација система софтвер

У дизајну софтвера, као што је приказано на слици 7, МАТЛАБ софтвер се користи за израчунавање вредности корекције, и чувају у облику лоок-уп табелу, за временску позив. Снага на систему, прво да заврши серију подешавања: АДСП-21160 регистра, тако да ДСП може исправно и ефикасно раде. Када АДСП-21160 добија ефикасну видео сигнал, гама вредност се одређује према информацијама екстерним контролним. У циљу прилагођавања различитим ТФТ-ЛЦД екрана за приказ видео сигнала, систем може подесити гама вредност за подешавање ефекат екрана на најбољи. Као што је приказано на слици 4, табела изгледа-уп претходно ускладиштених фајлова, да би се добила неопходна корекција вредности, а затим чекају да поднесу следећи корак. Према карактеристикама видео сигнала и потребама корисника, систем може остварити неке оптимизацију слике и специјалне ефекте, као што су дводимензионалне дигитално филтрирање, корекција контура, подешавање добитак, подешавање контраста, итд .. ових операција може бити селективно користи корисник. Употреба АДСП-21160 такође може да оствари скок слике, стагнацију и друге акробације. Коначно, дигитални време база корекција, углавном се користи за исправљање сигнала линију видео, грешка тајминг сигнала синхронизације поље, коначна меморија излазни подаци могу бити строго усклађен без преклапања или испрекидан информације. Поред наведених карактеристика, АДСП-21160 обезбеђује неопходне контролне сигнале за граисцале напона генерације круга и ТФТ-ЛЦД екрана у складу са контролном тајминг сигнала. Поред тога, АДСП-21160 такође може бити подешен да вози општу конфигурацију И / О пина ЛЕД ламп, дисплеј систем оперативном стању.

Слика 7 софтвер тока графикон