info@panadisplay.com
ЖК поларизатор у великој мери повећава ефикасност позадинско осветљење екрана

ЖК поларизатор у великој мери повећава ефикасност позадинско осветљење екрана

Apr 01, 2017

УЦЛА инжењери су направили концепт за бербу и "Рециклажа" енергије из ЛЦД екрана. Буилт-ин фотонапонски поларизатори ће им омогућити да претворити амбијентално светло, сунчеву светлост и своје позадинско осветљење у електричну енергију.

ЛЦД раде помоћу два поларизирани листове који омогућавају само одређена количина позадинског осветљења уређајем је проћи кроз. Тини молекули течног кристала су у сендвичу између два поларизатора, и ови кристали могу укључити ситним транзистора да делују као светло вентиле. Манипулисање сваки светло вентил, или пиксела, омогућава одређену количину позадинског осветљења бекства; милиони таквих пиксела се комбинују да се слика на ЛЦД екрана.

УЦЛА инжењеринг тим је створио нову врсту поларизатор енергије жетву за ЛЦД монитора под називом Поларизујући органски фотонапонски, који потенцијално могу да подстичу функцију ЛЦД екрана радећи истовремено као поларизатор, уређај фотонапонске и једног лаког или сунцу фотоволтаике панел околине.

УЦЛА-истраживач Јанг Јанг је рекао да верује проналаска група могла би имати значај игре мења у области ефикасности ЖК позадинског осветљења. "Ови поларизатори се такође могу користити као редовне соларних ћелија за жетву затворени или отворени светлост. Дакле, следећи пут сте на плажи, можете да напуните свој иПхоне преко сунчеве светлости", рекао је Јанг Јанг.

Са становишта коришћења енергије, садашњи ЛЦД поларизатори су неефикасни, кажу истраживачи. позадинско осветљење уређајем може конзумирати 80 до 90 одсто снаге уређаја. Али чак 75 одсто светлости генерише се губи кроз поларизатора. Поларизујући органски фотонапонски ЖК могао да се опорави много тога неискоришћеног енергије.

"Поларизациони органски Соларна ћелија показује истраживање групе професора Ианг може потенцијално бербе 75 одсто отпадних фотона са ЛЦД позадинским осветљењем и претворити их у електричну енергију", рекао је Иоуссри Ботрос, директор програма за Интел Лабс Ацадемиц Ресеарцх Оффице, који је подржао истраживање . "Јака сарадња између ове групе на УЦЛА факултета и других високих групе довела до виших ефикасности ћелија, повећава потенцијал за жетве енергије. Овај приступ је занимљив само по себи и истовремено у синергији са неколико других пројеката које финансирају кроз Интел Лабс Академска истраживања канцеларија. "

резултати истраживања групе су тренутно доступне у онлајн издању часописа Адванцед Материалс и биће објављена у наредном издању часописа.