info@panadisplay.com
Како ЛЦД уређаји користе поларизоване светлости

Како ЛЦД уређаји користе поларизоване светлости

Apr 12, 2017

ЖК скраћеница за Ликуид Цристал Дисплаи. Течни кристал се састоји од дугих, танких молекула који су слободно да се креће као течност, али да се организују у редовној низу попут кристала. У ЛЦД дисплеј са течним кристалима материјал у танком слоју између два стакала. Дно слој се утрљава у једном смеру тако да молекули у течном кристала додирују површину се сврстају уз трљањем. Горњи слој се утрљава у нормалном правцу поравнавања молекуле додиривања у том правцу. Као резултат тога, преко дебљине течног кристала материјала који правац дуге осе молекула ротира за 90 °. Поларизатори су постављени са спољашње стране стакала у истом смеру као и трљање. Када светлост улази у задњи део екрана је поларизована. Као што пролази кроз кристал његова поларизација правац је ротира за 90 степени тако да пролази кроз други поларизатор. Тако светлост пролази кроз дисплеју; изгледа светао.


Сваки слој стакла пресвучена танким, електрично проводљиви слој. Ако је напон се ставља преко листова молекули се усклади са електричног поља. Молекули не ротира правац поларизације светлости, тако да нема светлости пролази кроз дисплеј. Изгледа мрак. Променом напона може произвести различити степени таме.

Цео екран се састоји од малих пиксела, сваки повезан са извором напона. Тако сваки пиксел може укључити између светла и таме. Боја филтери се могу поставити у сваки пиксел да произведе пуну екран у боји. У 1.080 пиксела Хигх-дефинитион Телевисион дисплејом постоје 1.920 пиксела у хоризонталном правцу и 1.080 у односу на вертикалу, за укупно 2,073,600 пиксела.


ЛЦД телевизор екран користи течни кристали се састоје од дугих, танких молекула између две стакала. Електрично поље ротира молекула у прикелс да поларизована светлост или пролази или је блокиран. Боја филтери се додају пиксела за постизање боје.